Sfeer en dynamiek dankzij onze vrijwilligers

Sfeer en dynamiek dankzij onze vrijwilligers

Sfeer en dynamiek dankzij onze vrijwilligers

Adem

Ze zijn met zeven, de medewerkers van de technische dienst in Adem. Ze staan in voor het algemeen onderhoud van 14 verschillende gebouwen. In sommige gebouwen zitten meerdere werkingen. Ze schilderen, doen allerhande herstellingswerken, kleine renovatiewerken,… en als je weet dat Adem de komende jaren serieus in de steigers staat, dan weet je wel dat zij meer dan werk genoeg hebben.

Al een aantal jaren kunnen ze rekenen op François en Warre, twee vrijwilligers die mee inspringen. Op donderdag herstellen zij de fietsen van onze kinderen. In de zomer doen ze mee het tuinonderhoud. En als je hen vraagt om te helpen bij andere klussen, zijn ze daar ook. 

Sinds 1,5 jaar zette het team de deur nog wat verder open voor vrijwilligers in verschillende vormen.  

Een jong gepensioneerde man uit de buurt kwam zich aanmelden. Hij wilde zich graag inzetten als vrijwilliger. Sindsdien komt André 3 halve dagen per week en helpt hij waar hij het meest nodig is. Behalve in de zomermaanden, dan vaart hij met zijn zeilboot naar mooie plaatsen.

André krijgt de hulp van Jozef. Jozef is een van onze studiobewoners. Ze worden er vaak samen op uit gestuurd. En ze appreciëren mekaar, zelfs zo hard dat Jozef aftelt naar oktober, als André terug is van zijn boottripjes.

Kim is een andere studiobewoner. Zij is creatief en helpt onze schilder op donderdag.

KuBus, onze dagbesteding voor jongvolwassenen, draagt ook graag haar steentje bij. Zo gingen zij al naar het containerpark, zetten ze onlangs een fietsenrek in mekaar in een van onze huizen, hielpen ze mee verhuizen van ons dagcentrum in Leuven naar 4Hoog in Wijgmaal,…

Sinds midden februari heeft de dienst ook versterking van Sven. Hij volgt een traject bij de Spiegel en doet daarvoor een maand vrijwilligerswerk bij onze technische dienst. Hij voelt zich nu al als een vis in het water. Ook Bart deed ooit een maand vrijwilligerswerk via dat traject. En dan was er nog Filip die via VDAB een reïntegratietraject volgde en bij ons kwam vrijwilligen. Ondertussen startte hij zelfs een opleiding ‘begeleider in de jeugd- en gehandicaptenzorg’. 

En tot slot zijn er af en toe teams van bedrijven die ons een halve of ganse dag komen helpen. Voor hen is het teambuilding, voor ons een welkom extra paar handen.

Als ik Laura en Joris, leidinggevenden van de technische dienst, vraag waarom ze zo resoluut kiezen voor vrijwilligers, hoeven ze niet lang na te denken: meer helpende handen, meer tijd en meer ademruimte (ahum) om al het werk te doen dat er moet gebeuren maar vooral vinden ze het plezierig om met hen samen te werken. Als ze in huis zijn, hangt er een fijne sfeer en is er extra dynamiek.

Picture of Adem

Adem

Overzicht