zorgzaam bierbeek

zorgzaam bierbeek

zorgzaam bierbeek

Hoe zetten we in op een plek(je) in de samenleving voor de kinderen en jongeren die Adem begeleidt? Vanuit die vraag stapte Adem in 2022 samen met de gemeente Bierbeek in, in de projectoproep Zorgzame Buurten.

Wat?

Ondertussen zijn we drie jaar verder. De projectmiddelen zijn afgelopen, maar het inspirerende traject zette Adem er toe aan verder te investeren in Zorgzaam Bierbeek. We zetten het project dus verder!

 

Hoe het allemaal begon

Geïnspireerd door de volwassenenzorg wilden we in Adem ook in de jongerenzorg aan de slag met de thema's buurtvervlechting en vrijwilligers. De doelstellingen: de muren rond Adem openbreken, mensen van buitenaf betrekken en kansen voor ontmoeting creëren. Kortom: de kinderen en jongeren die Adem begeleidt een plek(je) geven in Bierbeek én in de samenleving. Dat plekje is meteen een oefenplaats voor hun sociale vaardigheden waardoor hun kansen op inclusie in de samenleving vergroten.

 

Aan de slag

Een belangrijke factor in het project werd het betrekken van enerzijds de buurt en anderzijds de kinderen en jongeren. Bij de start van het project gingen we daarom in alle leefgroepen in gesprek: Wat zou jij graag doen in je vrije tijd? Wat wil je meer in deze buurt? Wat mis je in de leefgroep?

Daarnaast startten we een projectgroep op waarin buurtbewoners samen met medewerkers van Adem het project verder vorm gaven.

  • Ze werkten methodieken uit om buurtbewoners kennis te laten maken met Adem, de doelgroep en de mogelijkheden om iets kleins te betekenen voor de kinderen en jongeren.
  • Ze organiseerden een open welzijnsraad waarop Peter Adriaenssens kwam spreken.
  • Ze organiseerden de buitenspeeldag op het domein van Adem en maakten er zo een inclusieve speeldag van.

 

Het kleine helpen

Heel wat van onze kinderen en jongeren, maar ook heel wat buurtbewoners bleken kleine (en soms grotere) dromen te hebben. Heel wat onder hen vonden elkaar in die droom. Enkele voorbeelden:

  • buurtbewoners laten samen met een jongere hun hond uit
  • er komen buren koken in de leefgroep
  • er wordt muziek gemaakt, spelletjes gespeeld of een balletje getrapt

Adem volgt de trajecten op. Inwoners die instappen in het project moeten geen professionals zijn op vlak van opvoeden. Daarvoor zetten we een trajectbegeleider in die zowel kinderen als inwoners ondersteunt. Die is er voor vragen, om drempels te overbruggen of bij te staan met tips en tricks…

 

Meer weten?

Volg het webinar 'koffie met kennis'. Adem werd uitgenodigd door het Agentschap Opgroeien tijdens een sessie over Zorgzame Buurten of neem contact met stafmedewerker Jolien Gadeyne (jolien.gadeyne@ademvzw.be).

We lanceerden het project met een inclusielied dat een oproep doet aan de inwoners van Bierbeek om zich te engageren: https://www.youtube.com/watch?v=Wm73E1bOixA

Overzicht
016 46 89 11
info@ademvzw.be