Carolien combineert werken en studeren

Carolien combineert werken en studeren

Carolien combineert werken en studeren

Adem

Ze zijn op dit moment met twee in Adem: jobstudenten die werken en studeren combineren. Een jobstudent mag maximum 600u (=45%) werken op jaarbasis in een voordelig financieel statuut.

Carolien werkt al 2 jaar bij ons als jobstudent. Ze studeerde graduaat orthopedagogie en deed haar laatste stage in de Klinke in het eerste semester. Een paar maanden later zou er iemand op pensioen gaan en dus nodigde Jirka, de directeur jongerenzorg, haar uit voor een kennismakingsgesprek. Ze moest echter niet wachten maar kon onmiddellijk beginnen in de leefgroep ’t eerste appartement. Vanaf toen combineerde ze studeren en werken. Als ze nacht heeft, slaapt ze niet goed. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om haar graduaatsproef te maken tijdens haar nachtshiften. Die periode was pittig. Ze had les tot 15u en ging dan door naar de leefgroep waar het werk startte om 16u. Nadat ze haar graduaatsdiploma haalde, besloot ze om te blijven studeren. Deze keer werd het een bachelor maatschappelijk werk in een bijzonder traject voor volwassenen. Het is een samenwerking tussen Odisee en Erasmus hogeschool. Studenten doen er normaal gezien 5 jaar over maar aangezien Carolien al een vooropleiding heeft, kan ze het op 1,5 jaar doen. Haar lessen zijn vast op dinsdag en donderdag.

Carolien koos bewust voor een bacheloropleiding in een Brusselse context. Brussel kent heel veel verschillende culturen en verschillende insteken. Carolien wilde haar beeld verruimen op dat vlak.  Ook de opleiding focust heel erg op die grootstedelijke context.

Later wil ze ook meer dan enkel in de groep staan. Ze wil voor dezelfde jongeren werken maar vanuit een ander perspectief.  

De combinatie van lessen volgen en werken is soms lastig. Zo kan het zijn dat ze uit een nacht komt en om 9u ’s ochtends op de schoolbanken in Brussel moet zitten. Of ze moet zich uit Brussel haasten om op tijd op haar werk te zijn voor een avondshift. Daar kunnen ze maar moeilijk rekening houden. Wat de collega’s en haar leidinggevende wel doen, is rekening houden wanneer ze vergaderingen laten doorgaan. Haar collega’s zorgen altijd voor een goede briefing als het dan toch eens niet lukt. Op pittige momenten overwoog ze al eens om te kiezen voor een bureaujob overdag maar haar hart ligt zo hard bij onze jongeren en haar team van ’t eerste appartement dat het geen echte optie is. ’t Eerste appartement is voor Carolien haar tweede thuis. Ze is er deel van een warm, klein, hecht team waar iedereen welkom is. Dat zet zich ook heel hard door naar de jongeren. Ze doen babbeltjes aan tafel en hebben geen vaste plaatsen waardoor iedereen naast iedereen kan zitten. Anderen komen graag langs in hun leefgroep.

Dit semester volgt ze nog lessen. Vanaf september resten haar nog een bachelorproef en een stage. Die kan wellicht ook op Adem: op de dienst mobiel ambulante begeleiding aan huis voor gezinnen met kinderen of op de sociale dienst. Haar leidinggevende zoekt mee naar mogelijkheden. Tegelijk vindt ze het ook spannend om beoordeeld te worden door collega’s. Daarom overweegt ze misschien nog een stage buitenshuis.

En wat als ze afstudeert? In haar droom werkt ze bij Adem als gezinsbegeleider op de sociale dienst. Ze zou het heel moeilijk vinden om te vertrekken. Hier in Adem zegt iedereen goedendag als je mekaar tegenkomt in de gang, zelfs elke keer als je voorbij het onthaal wandelt. Je voelt je echt altijd welkom. 

Picture of Adem

Adem

Overzicht