Aandacht voor het welzijn van onze medewerkers is een must, vinden wij bij Adem. Om er elke dag te kunnen zijn voor onze kinderen, jongeren en volwassenen hebben we getalenteerde, gemotiveerde en gelukkige medewerkers nodig. Alleen dan kunnen we samen straf zijn in groei.
Ik praat met Lut Labeeuw. Zij is stafmedewerker welzijn in Adem. Ze is ook vertrouwenspersoon en preventieadviseur psychosociaal welzijn. Ze vertelt hoe we bij Adem zorgen voor onze medewerkers.
We stimuleren onze medewerkers om zo goed mogelijk voor zichzelf en mekaar te zorgen, elke dag maar zeker bij een ingrijpende gebeurtenis. Ook leidinggevenden zorgen voor hun medewerkers. Via coachingsgesprekken, op teamvergaderingen en tijdens de babbels tussendoor. Maar omdat we het zo belangrijk vinden, ontwikkelden we de afgelopen jaren nog een aantal initiatieven.
Draagkracht en gedragenheid is daarbij belangrijk. Daarom startten we een cel welzijn op. Daarin zitten een aantal medewerkers vanuit verschillende afdelingen en vanuit verschillende functies. Ze komen regelmatig samen om het welzijnsthema in Adem nog meer te doen leven en het welzijnsbeleid stapsgewijs mee vorm te geven. Wat zo fijn is aan de cel welzijn, is dat het allemaal enthousiaste medewerkers zijn die mee willen denken, mee input geven vanuit de praktijk en perfect weten wat leeft in de dagelijkse werking. Zo realiseren ze acties die werken. Ze gingen aan de slag met de resultaten van een grote welzijnsbevraging.
Een van hun belangrijkste realisaties tot nu toe is het uitwerken van een stappenplan voor opvang en nazorg bij ingrijpende gebeurtenissen. Toen ze daarmee bezig waren, bleek dat het zorgteam niet ingeroepen werd als dat nodig is. Ze herdachten de taak en opdrachten van het zorgteam en ze lanceerden in 2023 een oproep voor nieuwe kandidaten.
12 medewerkers stelden zich vrijwillig kandidaat om te zorgen voor opvang en nazorg bij ingrijpende gebeurtenissen. Dat kan agressie zijn maar bv. ook het overlijden van een cliënt. Ze kregen ondertussen een korte opleiding en we doen regelmatig intervisie met hen, zodat ze hun verhaal kunnen doen en tips krijgen van medecollega’s. Medewerkers kunnen bij het zorgteam terecht voor één of meerdere ondersteunende gesprekken. Zij doen ook groepsopvang in teams.
De cel welzijn werkt op dit moment rond het thema stress en veerkracht. Omdat veiligheid en verbinding goede buffers zijn tegen ongezonde stress, zullen ze hierrond in de periode 2024-2025 een aantal acties uitrollen. Zo lanceerden ze een kaartjesactie om te inventariseren hoe onze vele overlegmomenten nog meer verbindende momenten kunnen zijn. Op de jaarlijkse personeelsdag (Vonken) zullen ze een aantal workshops organiseren die gericht zijn op ontspanning en tot rust komen.
We vertelden het al. Lut is ook vertrouwenspersoon en preventieadviseur psychosociaal welzijn. Als vertrouwenspersoon is ze er voor medewerkers die iets willen melden over een conflict, geweld, pesterijen of ongewenst gedrag op het werk. Dan luistert ze en zoekt samen met de medewerker naar oplossingen. Als preventieadviseur psychosociaal welzijn luistert ze in alle vertrouwen naar de verhalen van medewerkers en werkt, samen met andere collega’s, het psychosociaal welzijnsbeleid van Adem uit.
Tot slot werkten we vorig jaar een onthaalbeleid voor onze nieuwe medewerkers uit. Dat deden we samen met de cel groei en ontwikkeling. Net als bij de cel welzijn zitten in deze cel een aantal enthousiaste en geëngageerde medewerkers die mee willen nadenken over alles wat met groei en ontwikkeling te maken heeft. Ze bogen zich over de vraag wat een nieuwe medewerker nodig heeft om zijn job goed te kunnen doen én zich verbonden te voelen met zijn team én de ruimere organisatie.
Het resultaat is een bundeling van een aantal instrumenten, gaande van een startersgids, een checklist, een onthaaldag én een terugkommoment na 6 maanden waarin medewerkers samen met Lut inzoomen op hun inwerking op vlak van veiligheid en verbinding. Er gingen ondertussen al twee terugkommomenten door waar deelnemers dankbaar en tevreden op terugblikken. Het verlaagt de drempel om de stap te zetten naar de vertrouwenspersoon of preventieadviseur als dat nodig is.
Werken in Adem betekent werken met jezelf als belangrijkste instrument en dat is niet altijd even evident. Het betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen zodat je energie blijft halen uit je job. Daar ligt een belangrijke taak voor onze medewerkers én net daarin proberen we hen te ondersteunen.