Dromen van buiten spelen, op kamp gaan en de PlayStation

Dromen van buiten spelen, op kamp gaan en de PlayStation

Dromen van buiten spelen, op kamp gaan en de PlayStation

Adem

Woensdagnamiddag wandel ik binnen in leefgroep Zonnewende. Het is een verticale leefgroep met 9 kinderen en jongeren, waar de jongste 10 is en de oudste 21.

Ik ben benieuwd naar hoe onze kinderen uitkijken naar de vakantie, die lange periode van 2 maanden zonder school.

Antoine, 12 jaar, bijt de spits af. Hij kijkt uit naar de vakantie. Er valt dan veel te beleven in Adem: springen op de trampoline, voetballen, naar het springkasteel, ijsjes gaan eten, spelen in het Park,… Hij gaat ook nog weg met oma en opa deze vakantie. Misschien wel met het vliegtuig! Dat is zeker en vast ook iets om naar uit te kijken.

Hét hoogtepunt is toch wel het leefgroepkamp. Dan gaan ze met de ganse leefgroep op kamp. Waar naartoe? Dat weet hij even niet maar dat maakt op zich niet uit. Samen avonturen beleven, is het allerbelangrijkste. Zo gingen ze eens kayakken en kwam een van zijn vrienden maar met één schoen terug. De andere was hij vergeten in de boot…

Nathan, 10 jaar, wil ook wel vertellen over zijn vakantie. Die begint voor zijn gevoel al in de derde week van juni. Dan gaan ze met de school op openluchtklassen. Geef toe, dat is ook een beetje vakantie! Ze gaan naar Bobbejaanland en het provinciaal domein van Kessel-Lo.

In de “echte” zomervakantie gaat hij afwisselend naar huis en komt hij naar de leefgroep. Thuis zijn er vrienden om Fortnite te spelen op de PlayStation en buiten te spelen,… In Adem kijkt hij uit naar het trampolinespringen en de kampen. Hij gaat mee op leefgroepkamp maar ook op zomerkamp.

De 15-jarige Mariama leert net hoe ze wentelteefjes kan maken maar maakt ook graag even tijd voor een babbeltje over de vakantie. Zij kijkt uit naar tijd hebben om te praten in het zonnetje, te experimenteren met bakken, auto’s te wassen van collega’s, haar kamer op te ruimen,… kortom, tijd hebben om dingen te doen waar ze in het schooljaar de tijd niet voor heeft. In de leefgroep is het in de zomer ook iets rustiger. Er zijn minder kleintjes die voor drukte zorgen. En ook zij kijkt uit naar het leefgroepkamp, het zomerkamp en het extern kamp.

Ik stap ook nog even binnen in de gezellige drukte van het 2de appartement. In deze leefgroep gaan de kinderen elk weekend naar huis en dus gaan ze ook in de zomervakantie naar huis. Ze kijken uit naar mama terugzien, pappie, zus, broer… en ook PlayStation spelen, in de tuin spelen,… alles waar kinderen van dromen in een vakantie.

Voor Brent wordt het een beetje bijzonderder. Hij krijgt 2 feesten in de vakantie: een lentefeest én een verjaardagsfeest. Daarnaast mag hij met papa gaan bergbeklimmen en met mama naar een camping in Frankrijk.

De laatste week van juli komt hij nog even terug, want dan gaan ze (bijna) met zijn allen op leefgroepkamp naar een kinderboerderij. Ze slapen een ganse week per twee in kleine tentjes. Ze dromen van pony’s en alpaca’s verzorgen, de stallen proper maken, de andere dieren eten geven én de daguitstap naar het Zilvermeer in Mol. Spannend!!

Ik ben geprikkeld door de verhalen over de kampen die Adem organiseert en wil meer weten.  Ik mag hiervoor op gesprek bij Veronique. Zij werkt op onze vrijetijdsdienst. Tijdens het schooljaar organiseren ze clubjes waar onze kinderen en jongeren intern terecht kunnen om allerlei activiteiten te doen: judo, sport, dans, voetbal, programmeren, crea, omnisport… Tijdens de schoolvakanties zorgen ze voor uitstappen en organiseren ze kampen.

Zo zijn er twee zomerkampen in ons Klein Park. Vergelijk het met een speelplein. De kinderen en jongeren van onze leefgroepen doen overdag allerlei daguitstappen en ’s avonds kunnen ze terecht in de leefgroep. We kunnen al verklappen dat ze deze zomer onder andere naar Planckendael gaan.

Daarnaast zijn er externe kampen. Die zijn er speciaal voor de kinderen die in de vakantie niet naar huis kunnen. 6 kinderen gaan een week lang samen op kamp naar een huisje. Veronique trekt in juli naar Roeselare. Dat wordt hun thuisbasis voor allerlei fijne uitstappen. In augustus doet collega Mauro dat nog eens over.

En dan is er nog het centraal kamp. 3 groepen van telkens 9 kinderen die in de vakantie naar huis gaan, mogen een week met Adem op kamp. Dan kunnen ze kiezen: in een huisje of met de tent.

Je merkt het: het leven in een voorziening valt niet stil tijdens de zomervakantie. We doen er alles aan om onze kinderen een leuke vakantietijd op maat aan te bieden, een beetje trager indien mogelijk. Het motto van de vrijetijdsdienst in de vakantie is: “niets moet en veel kan”.

We wensen iedereen alvast een hele fijne deugddoende vakantie toe waarin niets moet en toch veel zal kunnen!

Picture of Adem

Adem

Overzicht